"Suncokret" Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine

Besplatan odmor u banjama

Besplatan odmor u banjamaBesplatan desetodnevni odmor za penzionere, u jednoj od 25 srpskih banja, realizovaće se i u 2012. godini. Na oporavak će otići oko 9.500 starosnih, invalidskih i porodičnih penzionera svih kategorija.

Pravo da se prijave na konkurs za korišćenje banjskog odmora, koji finansira Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, imaju svi penzioneri čije su penzije niže od 22.334 dinara. Uz ovo, uslov je da nemaju druga lična primanja i da nisu koristili besplatan oporavak o trošku Fonda u prethodnih pet godina, a za poljoprivrednike i najmanje deset godina „poljoprivrednog” staža osiguranja.

Besplatan oporavak uključuje i lekarski pregled, terapiju, kao i troškove prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda. Prijave se podnose opštinskim udruženjima penzionera, a privremeno raseljeni korisnici s Kosova i Metohije – ispostavi ili filijali Fonda u mestu prebivališta. Na istim mestima gde se podnose prijave penzioneri će moći da vide preliminarne liste, napravljene nakon bodovanja svih pristiglih prijava. Posle razmatranja uloženih žalbi istaći će se konačna rang-lista.

Spisak korisnika pravi se posebno za penzionere iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, a u okviru toga postoje liste za starosne, invalidske i porodične penzionere.

Na redosled na rang-listi utiče visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, dok korisnici prava na tuđu pomoć i negu dobijaju dodatnih 10 bodova. Pod jednakim uslovima, prednost ima stariji korisnik penzije.

Novina je to što će Fond snositi troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Izmenjeni Pravilnik precizira da pravo na besplatnu rehabilitaciju nemaju korisnici prava na privremenu naknadu po osnovu II i III kategorije invalidnosti, kod kojih je izvršeno prevođenje privremene naknade u invalidsku penziju.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Povezani tekstovi:
Promocija knjige STOPE U SENAMA RATNIKOVE KRVI
Promocija devete knjige, autora TOMISLAVA GOVEDARICE, "STOPE U SENAMA RATNIKOVE KRVI", održaće se 21. septembra u  Kulturnom Centru Zrenjanin
2019-08-05 12:48:55
Oslobađanje od plaćanja boravišne takse
Povodom izmene zakonskih propisa, Zakona o turizmu i donošenja Zakona o ugostiteljstvu, osobe koje su na osnovu prethodnih zakonskih propisa (Za
2019-07-16 15:37:17
Zahvalnica Ivanu Vasiću
2019-06-24 17:01:49
Poziv na Sajam J=DNAKI
Pozivamo vas na Sajam J=DNAKI koji se održava u okviru 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u periodu od 21. do 28. oktobra 2018. godine
2018-10-25 08:53:32