Aktuelnosti

  • Naslovna
  • Mi ne postojimo samo trećeg decembra
03.

12.2014.

Mi ne postojimo samo trećeg decembra

Zašto se priča o nama samo kada gotovo sve države obeležavaju čuveni dan osoba sa invaliditetom? Oko trećeg decembra kao da se svi bude, traže slikanje, obećavaju kule i gradove, uz slatke reči o boljem i ravnopravnijem položaju OSI u društvu.

Jedva neko vidi da je svako od nas na svoj način aktivan svaki dan, da rastemo, školujemo se, radimo i živimo kao i drugi ljudi koje ne prati invaliditet. Životna borba je jednaka sa sve nas, svi mi se svako jutro se budimo, sanjamo, nadamo se i i živimo sa svojim preprekama.

Dosta mi je da spominjem probleme sa kojima se susreću OSI . Dobro su nam poznate sve naše barijere i trnoviti putevi do cilja. Moja uloga kao osobe sa invaliditetom koja je prešla određeni deo svoga puta, da posetim na decu, porodice, starije OSI, da imamo pravo na osmeh, razumevanje i podršku društva.

Uglavnom kad pričamo o ovoj populaciji ljudi, spominjemo nas aktivne osobe koje, kako znamo i umemo gradimo svoj put. Često zaboravimo, da svi imamo različite sposobnosti, želje, vidove podrške, uslove i slično. Mi ne tražimo ništa specijalno samo razumevanje i podršku da živimo jednako sa našom okolinom a ne pored nje. Setimo se svaki dan, onih na koje svi zaboravimo, osoba sa invaliditetom koje su među četiri zida, bez lepih reči i osmeha.

NEKA SVAKI DAN BUDE NAŠ DAN!
Jelena Radović - koordinatorka motivacione pričaonice «hoću i ja da se razumem-budi mi prijatelj» udruženje CDP «SUNCE»

 

 

Mi ne postojimo samo trećeg decembra