"Suncokret" Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine

Novi Bečej - motivaciona tribina «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM»

 Tribina u Novom Bečeju

U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u realizaciju tribina pod nazivom „TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM". Dana 23.9.2014 godine,domaćin ove tribine bilo je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu iz Novog Bečeja.

Održana je sedma po redu tribina motivacionog karaktera «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» autorka i voditeljka je : Jelena Radović, osoba koja živi sa posledicom cerebralne paralize i ima otežan govor, ali uspela je da stekne diplomu pravnog fakulteta, pri tom i tri godine drži motivacione tribine u udruženjima širom Vojvodine.

Jelena je prisutne u Novom Bečeju pokušala da motiviše,tako što je pričala o svojim preprekama, usponima, padovim, kako izgleda dan osobe sa cerebralnom paralizom. Tribinu prate vesele slike iz Jeleninog života, na kojim se vidi da ona pliva, ide u diskoteku, putuje. Priča kroz fotografije je zabavna i publici stvara osmeh na lice. Takođe Jelena je spomenula svoj otežan govor i svoje životne situacije za kojima se suočavala prilikom komuniciranja sa drugima. Spominje pravo na izbor, odluke, ciljeve i slično.

Cilj ovih tribina jeste da osobe sa invaliditetom dobiju motivaciju i pozitivniju sliku o svom životu, prvenstveno mlađa populacija. Bilo je prisutno 15 - 18 osoba sa invaliditetom, mladih, starijih i roditelja. Tribinu su pratile lokalni mediji, prestavnici Opštine Novi Bečej.

Ističemo da smo imali pitanja o inkluzivnom obrazovanju, jedna učiteljica nam je iznela svoj problem u nastavi. U njenom razradu ima devojčicu sa cerebralnom paralizom, kojoj je potrebna pažnja i vreme da bi postigla školske obaveze. Devojčica ima ličnog asistenta, bez kojeg nastava u radovnoj školi ne bi bila moguća. Sami se snalaze, oko programa za dete, oko vežbi, postupanja u takvim situacijama. Jer nisu imali edukacije i upustva po pitanju inkluzije dece u školama.

Izdvajamo nekoliko komentara sa ove tribine :
- Zadovoljan sam,motivišu me osobe kao što je Jelena,zato što imam malu devojčicu na početku smo naše priče. Ovakva druženja mi puno znače.
- Život jeste borba, ali u toj borbi poražen je samo onaj ko odustane.Ti si borac i oduševila me je tvoja volja. Na početku tribine sam bila tužna, plakala sam dok si pričala, a sad sam srećna što sam te upoznala.
- Oduševljena sam motivacionim rečima, koje su nam svima potrebne. Ma koliko koliko problemi bili veliki, nadam se da ću još nekad čuti u putu ne odustajanja. 

Radović Jelena

 

 

Povezani tekstovi:
Motivaciona tribina “PUT KA SAMOSTALNOSTI” Subotica 2018
U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za C.D.P. Vojvodine „SUNCOKRET", održana je trbina pod nazivom „PUT SAMOSTALNOST» Dana 5.
2018-12-14 12:59:35
Izložba radova OSI na sajmu J=DNAKI u Beogradu
Zajedničkom akcijom, Ministarstva za socijalna pitanja Republike Srbije, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i „Suncokret“ Save
2018-10-27 10:11:34
Subotica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI
U okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, održаnа je još tribinаu nizu pod nаzivom „TVOJE IS
2014-07-03 09:47:00
Sremska Mitrovica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO
U okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u reаlizаciju tribinа pod nаzivom „TVOJE
2014-06-24 09:29:01