"Suncokret" Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine

Budi mi prijatelj - hoću i ja da se razumem

U okviru programa aktivnosti Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine "Suncokret", a u organizaciji Društva za cerebralnu i dečiju paralizu i Udruženja građana "Breza" iz Apatina, u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad održana je tribina pod nazivom "Budi mi prijatelj - hoću i ja da se razumem" sa ciljem olakšavanja komunikacije između osoba sa invaliditetom i drugih.

Budi mi prijatelj - hoću i ja da se razumem

Brojne prisutne, među kojima su bili i predstavnici Kancelarije za mlade opštine Apatin, pozdravili su Marija Bogić i Duško Bursać, predsednica Društva za cerebralnu i dečiju paralizu i psiholog u Centru za socijalni rad, a voditelj tribine bila je Jelena Radović, mladi pravnik iz Novog Sada, koja živi sa posledicom cerebralne paralize i ima otežan govor.

Priča svoje iskustvo, na koji način komunicira, govori o važnosti pismene komunikacije putem meila i društvenih mreža kao i o svojoj velikoj ljubavi, novinarstvu, koji je takođe važan način komunikacije. Ono što našu tribinu čini drugačijom je tema tj. razgovori o prijateljstvu koji su  prvenstveno posvećeni mladima bez invaliditeta, kako i na koji način da nam pruže pomoć, da se družimo bez predrasuda i psihičkih barijera a samim tim je ovo značajno i za mlade OSI jer ih podsećamo na lepe reči, ulogu prijatelja i porodice  u našem životu.

Budi mi prijatelj - hoću i ja da se razumemBudi mi prijatelj - hoću i ja da se razumem

Pored Jelene, na tribini drugi glavni sagovornik je Dušan Bursać,govorio na temu osnova invalidnosti, komunikacije i terminologije u svetu  OSI sa cerebralnom paralizom. Prisutnih na tribini je bilo oko 26 osoba i sa i bez invaliditeta.
Na osnovu urađenih pisanih anketa i ličnih razgovora koji su vođeni nakon tribine, došli smo do informacija i predloga da se ubuduće razgovara na  ovakvim tribinama :
- Da se OSI sa oteženim govorom uključe u sve životne tokove bez straha.
- Prijateljstvo je najbitnije među svima nama,tribina je proširila vidike u kontaktu sa OSI  sa otežanim govorom
- Što više treba da bude ovakvih motivacionih tribina,kako bi se razbile  predrasude kod mladih.
-Kad se dobro sluša OSI sa otežanim govorem može se dobro razumeti.

Jelena Radović

Povezani tekstovi:
Motivaciona tribina “PUT KA SAMOSTALNOSTI” Subotica 2018
U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za C.D.P. Vojvodine „SUNCOKRET", održana je trbina pod nazivom „PUT SAMOSTALNOST» Dana 5.
2018-12-14 12:59:35
Izložba radova OSI na sajmu J=DNAKI u Beogradu
Zajedničkom akcijom, Ministarstva za socijalna pitanja Republike Srbije, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i „Suncokret“ Save
2018-10-27 10:11:34
Novi Bečej - motivaciona tribina «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI
U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u realizaciju tribina pod nazivom „TVOJE ISKUSTVO
2014-09-24 03:08:00
Subotica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI
U okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, održаnа je još tribinаu nizu pod nаzivom „TVOJE IS
2014-07-03 09:47:00