"Suncokret" Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine

Motivaciona tribina “PUT KA SAMOSTALNOSTI” Subotica 2018

U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za C.D.P. Vojvodine „SUNCOKRET", održana je trbina pod nazivom „PUT SAMOSTALNOST» Dana 5.12.2018 god. U Subotici. Između međunarodnog osoba sa invalditetom i međunarodnog dana ljuskih prava. Domaćin tribine bilo je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu Subotica. Tribina je pravno-motivacionog karakteraCilj je da kroz ovu tribinu, iz ličnog iskustva damo podršku mladima i njihovim porodicama da pokušaju da se oslobode i da krenu putem samostalnog života, uz razne vrste podrške, pomagala, personalne asistencije i slično. Spomenuli smo jedno od naših najosnovnijih ljudskih prava, koje se često oduzima, a to je poslovna sposobnost, šta to znači, i koje pravne posledice mogu da nastanu, usled gubitkaovog prava. Takođe,na tribini je bilo reči o diskrminaciji koja onemogućava osobama sa posledicom cerebralne i dečije paralize da u svojoj životnoj pustolovini pronađucilju put,svoje borbe, radosti, vere u sebe i svoje snove.

 
Učesnici su baš kao i na predhodnoj našoj tribini samo čuli za Međunarodnu konvenciju o pravivma OSI, ali neznaju prava koja ona reguliše. Ponovo su se izvojili su osnovni problema diskrminacija prema OSI, rehabilitacija pristupačnost, samostalnost...
Negde se izdvaja da još uvek vladaju predrasude o osobama sa invaliditetom i nedovoljna borba za naš bolji položaj u društvu. Kao i neznanje prave terminologije i osnovnih prava
Na tribini je bilo 10 prisutnih osoba ocenili su tribinu kao jako poučnu sa pohvalama i pozitivnim komentarima, kao i preporukom da se širi prića o uslugama podrške i značaju prava poslovne sposopnosti. Stiče se utisak da se prića o našim pravima ne širi dovoljno a zato smo mi kao OSI sami krvi jer nismo dovljno zainteresovani i prisutni na mestima na kojim se prića o nama.

 

Autorka i voditeljka:
Jelena Radović, dipl. pravnica

Motivaciona tribina “PUT KA SAMOSTALNOSTI” 2018

U okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za C.D.P. Vojvodine „SUNCOKRET“, održana je trbina pod nazivom „PUT KA SAMOSTALNOSTI“, dana 23.10.2018 god. u Šidu. Domaćin tribine bilo je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu iz Sremske Mitrovica.  U sali Crvenog krsta grada Šid,bilo je zaista prepuno dece, starijih, rododidelja… Tribina je motivacionog karaktera, cilj je da kroz ovu tribinu, iz ličnog iskustva damo podršku mladima i njihovim porodicama da pokušaju da se oslobode i da krenu putem samostalnog života, u razne vrste podrške, pomagala, personalne asistencije i slično. Spomenuli smo jednu od naših najosnovnijih ljudskih prava, koje se često oduzima, a to je poslovna sposobnost, šta to znači, i koje pravne posledice mogu da nastanu, usled gubitka ovog prava.Takođe,na tribini je bilo reči o diskrminacije koje onemogućavaju osobama sa posledicom cerebralne i dečije paralize da u svojoj životnoj pustolovini pronađu cilj svoje borbe, radosti, vere u sebe i svoje snove Ova tribina je bila drugaćije, veselija i zanimljivija, posle tribuna prikaan je film “NEOBIČAN PUTNIK SA OSMEHOM” Atorke Jelena Radović. Na tribini je bilo 25 prisutnih osoba, jako aktivnih, oceili su tribinu jako poučnu sa pohvalama i pozitvnim komentarim. Ovo je kometar od ljudi iz crvenog krsa u Šidu. Pozitivna energija i jake emocije kroz sazete i jasne poruke autorke tribine,nikoga nije ostavilo ravnodusnim.

 

 Motivaciona tribina SID

Jelena nijednog trenutka nije ostavila utisak drugaciji nego sto ona to zaista i jeste, prirodna, emotivna,pozitivna ali i odlucna da svoj invaliditet ne smatra kao teret vec kao motiv u stalnoj borbi u svakodnevnom zivotu.
Jelena nam je i prikazala kratki filmic ciji je i autor uz podrsku porodice i prijatelja i time pokazala svoju velicinu i najvecu odliku - ljudskost.
Hvla na saradnji i ucescu na ovoj motivacionoj radionici.
Tribini su prisustvovali i korisnici programa psihosocijalne podrske "Pomoc deci i omladini sa invaliditetom" i njihovi roditelji,clanovi Drustva za pomoc MNRO Sid.

  
Mediji: Kopernikus RTV Sid

Autorka i voditeljka:
Jelena Radović, dipl. pravnica

Izložba radova OSI na sajmu J=DNAKI u Beogradu

Zajedničkom akcijom, Ministarstva za socijalna pitanja Republike Srbije, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i „Suncokret“ Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine na beogradskom sajmu u hali 3 a, 22.10.2018.godine u okviru višednevnog projekta za osobe sa invaliditetom: JEDNAKI svoj dan za promociju radova imali su i članovi „Suncokret“ Saveza za CDP Vojvodine.

Prisutnoj publici i medijima lično su se predstavila 3 člana „Suncokret“ Saveza za CDP Vojvodine i to:
1. Jelena Radović iz
Novog Sada, diplomirani pravnik, pisac, filmski režiser i voditelj motivacionih radionica za OSI,
2. Zatim se predstavio Željko Kanurić iz Sombora, pesnik,
pisac i glavni urednik časopisa „ SUNCOKRET “ glasila „Suncokret“ Saveza za CDP Vojvodine,
3. Na kraju se predstavila i Dubravka Krtinić iz Sremske Mitrovice, pesnikinja, autorka tri knjige poezije.
Jelena Radović je prikazala svoj dokumentarni film “ NEOBIČAN PUTNIK SA OSMEHOM “ za koji je dobila nekoliko vrednih nagrada na festi –
valima kratkometražnih filmova. Govorila je i o svom životnom iskustvu kao osoba sa invaliditetom.
Željko Kanurić je pročitao svoje pesme iz knjiga STUPANjE U ČUDO i
NIJANSE LjUBAVI. Na pitanja voditeljke programa i Željko je ukratko govorio o svom radu.
Dubravka Krtinić je čitala pesme iz svoje najnovije knjige PLAVI TRAG Publika je srdačno i iskreno pratila odličnu poeziju pesnikinje iz Sremske
Mitrovice.
U prostranoj hali 3 a beogradskog sajma posetioci su mogli pogledati
mnogobrojne radove OSI iz cele Srbije. Na kraju je izložbu posetio i ministar
Zoran Đorđević, kao i pomoćnica Biljana Barošević koji su se sa svima lično pozdravili. Potom je usledilo i zajedničko fotografisanje.

 

Željko Kanurić

 

Radionica “TERA”

U organizaciji “SUNCOKRET”-a Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine održana je programska aktivnost planirana za maj mesec.
Kreativno-radnookupaciona radionica “TERA” održana je 15. 09. 2018. godine u Kikindi. Domaćin je Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu Kikinda.

 
Radionica se održala u Centru za likovnu i primenjenu umetnost “TERRA” gde su učesnici uz pomoć akademskih vajara pravili razne predmete i suvenire od gline.

  
Značaj ove radionice ogleda se u izražavanju kreativnih i stvaralačkih sposobnosti osoba sa posledicama cerebralne i dečije paralize, pružajući jednake mogućnosti osobama sa invaliditetom da iskažu svoje sposobnosti. Na radionici su učestvovali članovi iz udruženja Novi Sad, Subotica, Titel, Kula, Zrenjanin, Sremska Mitrovica i Kikinda.
Učesnici su imali priliku da obiđu i stalnu postavku Muzeja TERRA.
Jednodnevno druženje završeno je u kasnim popodnevnim časovima.

Motivaciona tribina “PUT KA SAMOSTALNOSTI” 2018 Kikinda

Motivaciona tribina KIKINDA 2018

Dana 26.06.2018.god u Kikindi u okviru redovnih programskih aktivnosti “Suncokret”Saveza za CDP Vojvodine , održana je druga po redu trbina pod nazivom „PUT KA SAMOSTALNOSTI“.
Domaćin tribune bilo je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu iz Kikinde.

 

Tribina je motivacionog karaktera. Cilj je da kroz ovu tribinu, iz ličnog iskustva damo podršku mladima i njihovim porodicama da pokušaju da se oslobode i da krenu putem samostalnog života, uz razne vrste podrške, pomagala, personalne asistencije i slično. Spomenuli smo jedno od naših najosnovnijih ljudskih prava, koje se često oduzima, a to je poslovna sposobnost, šta to znači, i koje pravne posledice mogu da nastanu, usled gubitka ovog prava. Takođe,na tribini je bilo reči o diskrminaciji koja onemogućava osobama sa posledicom cerebralne i dečije paralize da u svojoj životnoj pustolovini pronađu cilj i put,svoje borbe, radosti, vere u sebe i svoje snove.
Učesnici su baš kao i na predhodnoj našoj tribini samo čuli za Međunarodnu konvenciju o pravima OSI, ali neznaju prava koja ona reguliše. Po njima su osnovni problemi diskrminacija prema OSI, rehabilitacija, pristupačnost, samostalnost…

 

Negde se izdvaja da još uvek vladaju predrasude o osobama sa invaliditetom i nedovoljna borba za naš bolji položaj u društvu. Značaj personalne asistencije je poznat i koristan, ali do ove usluge je teško doći. Tribini su prisustvovali stariji članovi, koji imaju poslovnu sposbnost ali u udrežnju iz Kikinde postoje članovi kojima je oduzeta poslovna sposobnost.
Na tribini je prisustvovalo 10 starijih osoba , ocenili su tribinu kao jako poučnu sa pohvalama i pozitivnim komentarima, kao i preporukom da se širi priča o uslugama podrške i značaju prava poslovne sposopnosti. Mi stičemo utisak da mali broj naših članova i njihovih roditelja jako malo zna o osnovnim pravima osoba sa invaliditetom.

Autorka i voditeljka:
Jelena Radović, dipl. pravnica

Pokrajinsko takmičenje u spravljanju tradicionalnih starih vojvođanskih jela “TESTENIJADA I VALJUŠCI”

Pokrajinsko takmičenjeU organizaciji "Suncokreta" Saveza za C.D.P. Vojvodine prema programskoj aktivnosti u subotu 18.oktobra u prostorijama i dvorištu udruženja Glavna 4, održano je Pokrajinsko takmičenje u spravljanju tradicionalnih starih vojvođanskih jela - "Testenijada i valjušci".

Opširnije: Pokrajinsko takmičenje u spravljanju tradicionalnih starih vojvođanskih jela “TESTENIJADA I...

Novi Bečej - motivaciona tribina «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM»

Tribina u Novom BečejuU okviru redovnih programskih aktivnosti saveza za DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u realizaciju tribina pod nazivom „TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM". Dana 23.9.2014 godine,domaćin ove tribine bilo je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu iz Novog Bečeja.

Opširnije: Novi Bečej - motivaciona tribina «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM»

Subotica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM»

Trideseta motivaciona tribinaU okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, održаnа je još tribinаu nizu pod nаzivom „TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» Dаnа 2.7.2014 godine, domаćin ove tribine bilo je udruženje zа dečiju i cerebrаlnu pаrаlizu Subotice.

Opširnije: Subotica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM»

Sremska Mitrovica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» u Sremskoj Mitrovici

Motivaciona tribina - Sremska MitrovicaU okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u reаlizаciju tribinа pod nаzivom „TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» Dаnа 24.6.2014 godine. Domаćin ove tribine bilo je udruženje zа dečiju i cerebrаlnu pаrаlizu iz Sremske Mitrovice. Održаnа je još jednа uspešа tribinа motivаcionog kаrаkterа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» аutorkа i voditeljkа je : Jelenа Rаdović, osobа kojа živi sа posledicom cerebrаlne pаrаlize i imа otežаn govor, аli uspelа je dа stekne diplomu prаvnog fаkultetа, pri tom i tri godine drži motivаcione tribine u udrženjimа širom Vojvodine.

Opširnije: Sremska Mitrovica - motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» u Sremskoj Mitrovici

Motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» u Kikindi

Motivaciona tribina - KikindaU okviru redovnih progrаmskih аktivnosti sаvezа zа DCP Vojvodine „SUNCOKRET“, krenuli smo u reаlizаciju tribinа pod nаzivom „TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» Dаnа 11.6.2014 godine. Domаćin ove tribine bilo je udruženje zа dečiju i cerebrаlnu pаrаlizu iz Kikinde.

Opširnije: Motivаcionа tribinа «TVOJE ISKUSTVO ME ČINI JAČIM» u Kikindi